Prehľad COVID opatrení v regióne Liptov od 14.6.2021

Prehľad COVID opatrení v regióne Liptov od 14.6.2021

Uvoľňovanie opatrení COVID pokračuje a Liptov je opäť dostupný pre turistov! Naďalej je však potrebné riadiť sa COVID automatom. Pre okres Liptovský Mikuláš aktuálne platí prvý stupeň ostražitosti (žltá farba). Pre okres Ružomberok druhý stupeň ostražitosti (oranžová farba). Posielame Vám prehľad opatrení v regióne Liptov spolu s cestovateľským semaforom platných od dnes - pondelka 14.6.2021.

 I. Pobyt v prírode

Turisti z iného okresu SR môžu navštíviť okresy Liptovský Mikuláš a Ružomberok bez testu.

 II. Povinnosť nosiť respirátory a rúška

V oboch okresoch je v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško, resp. šál alebo šatku. Povinnosť nosenia rúška je aj na hromadných podujatiach v exteriéri.

 III. Ubytovanie

V oboch okresoch nie je obmedzená kapacita izieb a nie je povinný ani AG test. Reštaurácie hotelov otvorené podľa opatrení – viď sekcia reštaurácie. Wellness otvorený podľa opatrení – viď sekcia Wellness.

 IV. Wellness, aquaparky a kúpele

V okrese LM sú povolené s dodržaním podmienky max. 50 % kapacity, resp. max. počet osôb 500. 

V okrese RK je to max. 30 % kapacity, resp. max. počet osôb 500. V oboch okresoch je na vstup do interiérových častí prevádzok aquaparkov povinný negatívny AG test, nie starší ako 24 hodín, alebo PCR test nie starší ako 72 hodín. Test nepotrebujú deti do 10 rokov.

 Aquapark Tatralandia:

  • je pre verejnosť otvorený od štvrtka 27.5.2021 denne od 10:00 do 19:00,
  • v prevádzke je celoročná časť areálu, tzn. interiérové bazény v hale Tropical Paradise so slanou aj čírou vodou a obidva bazény v hale Karibik a exteriérové termálne bazény, celoročné tobogany s nástupom a dopadom v interiéri, Keltský saunový svet, Wellness centrum (otváracie hodiny Wellness: Pon - Štv: 12:00 - 19:00, Pia - Ne: 10:00 - 19:00). Zároveň budú otvorené aj stravovacie zariadenia – samoobslužná reštaurácia Paradiso a obľúbený vodný bar Barbados.
  • okamžitá kapacita je limitovaná, preto odporúčame zakúpiť si vstup vopred online na www.gopass.travel, pretože návštevníci so zakúpeným online vstupom sa určite dostanú k bazénom – získavajú garanciu online, alebo zakúpiť nový druh vstupu – Aqua ticket na presne vymedzený časový úsek.

Viac informácií o opatreniach v aquaparku Tatralandia nájdete tu.

 V. Bazény a plavárne

Prevádzka bazénov a plavární je povolená s maximálnym obsadením 50 % z celkovej kapacity v okrese LM, s max. obsadením 30 % z celkovej kapacity v okrese RK.

 VI. Lanové dráhy

Prevádzka lanových dráh a vlekov je obmedzená. Kabínková lanovka s kapacitou do 10 osôb môže byť obsadená iba členmi jednej domácnosti a kabínková lanovka s kapacitou nad 10 osôb môže byť obsadená max. do 50 % kapacity, alebo členmi jednej domácnosti.

 VII. Reštaurácie

V oboch okresoch je možná konzumácia aj v interiéroch s obmedzeniami:

•           povolené interiérové sedenie a konzumácia,

•           obsadenie jedného stolu najviac 4 osobami (okres RK) / 6 osobami (okres LM), alebo osobami z jednej domácnosti,

•           odstup 2 metre medzi stolmi,

•           povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú

 VIII. Fitness

V okrese LM max. 30 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2. V okrese RK max. 20 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

 IX. Hromadné podujatia

V okrese LM sú povolené hromadné podujatia s nasledovnými obmedzeniami:

•           sedenie:

interiér: do 50 % kapacity, max. 250 osôb;

exteriér: do 75 % kapacity, max.500 osôb.

•           státie: interiér do 100 osôb, exteriér do 250 osôb.

 V okrese RK sú povolené hromadné podujatia s nasledovnými obmedzeniami:

•           sedenie:

interiér: do 25 % kapacity, max. 250 osôb;

exteriér: do 50 % kapacity, max.500 osôb.

•           státie: interiér do 50 osôb, exteriér do 100 osôb.

 X. Obchody a služby

Vo oboch okresoch nie je povinnosť merať teplotu pri vstupe. Nie je potrebný ani negatívny test pri vstupe. Povolená kapacita je max. 1 zákazník na 15 m2 predajnej plochy. Naďalej trvá zákaz konzumovať pokrmy a nápoje v interiérových alebo exteriérových častiach prevádzky, či v blízkosti prevádzky. Ostávajú zatvorené detské kútiky a sedacie sekcie.

 XI. Múzeá, galérie a výstavné siene

V okrese LM sú múzeách, galériách a výstavných sieňach sú možné prehliadky s dodržaním podmienky maximálneho počtu 30 osôb v skupine.

V okrese RK sú možné prehliadky s maximálnym počtom do 15 osôb v skupine.

 XII. Zoologické záhrady a botanické záhrady

V okrese LM sú otvorené s dodržaním podmienky maximálneho počtu 30 osôb na hromadných prehliadkach. Dovolené sú individuálne prehliadky s dodržaním podmienky 1 návštevníka na 15 m2.

V okrese RK sú dovolené prehliadky s dodržaním podmienky 1 návštevníka na 15 m2 alebo maximálneho počtu 15 osôb.

 XIII. Kiná

V oboch okresoch sú povolené filmové podujatia s kapacitnými obmedzeniami. Tak isto je s obmedzeniami povolená konzumácia.

 Cestovanie do SR

 Pohyb osôb/turistov do Slovenskej republiky je upravený cestovateľským semaforom. Cieľom cestovného semaforu je umožniť osobám relatívne bezpečné cestovanie do zahraničia a súčasne minimalizovať import nových infekcií, prípadne nových mutácií SARS-CoV-2.

 Zoznam krajín sa aktualizuje 1x  za 2 týždne – aktuálne rozdelenie nájdete na https://korona.gov.sk/cestovatelsky-semafor/

 Pravidlá platné pre príchod zo všetkých krajín (zelených, červených, čiernych)

  • ONLINE REGISTRÁCIA: Pred cestou na SR (najneskôr bezprostredne pri vstupe na územie SR) sú prichádzajúci povinní sa registrovať na http://korona.gov.sk/ehranica. Potvrdením o registrácii musia byť schopní preukázať sa pri vstupe aj počas pobytu na území SR.
  • LETECKA DOPRAVA - FORMULÁR: Pri príchode letecky je  zároveň potrebné vyplniť formulár na https://www.mindop.sk/covid/

 Turisti zo zelených krajín

Turisti prichádzajúci z krajín s vysokou mierou zaočkovanosti a priaznivou epidemiologickou situáciou sú povinní dodržať nasledovné podmienky:

  • preukázať sa negatívnym  PCR test (72-hodinovým) alebo AG testom (12-hodinovým)  pri príchode alebo
  • nariaďuje sa 14 dňová karanténa, ktorá môže byť ukončená negatívnym PCR alebo AG testom po príchode

*AG Test bude akceptovaný do 30. júna ako tzv. „prechodné riešenie“. O ďalších krokoch Vás budeme informovať.

*Karanténa nie je povinná pre:

  • ·         zaočkované osoby - občania zaočkovaní minimálne 21 dní po prvej dávke ktorejkoľvek vakcíny proti COVID-19,
  • ·         nezaočkované osoby -  musia sa preukázať negatívnym PCR alebo AG testom alebo nastúpiť do domácej karantény a ukončiť si ju testom urobeným na Slovensku (PCR alebo AG),
  • ·         osoby, ktoré prekonali COVID-19 za posledných 180 dní,
  • ·         deti do 18 rokov.

 Turisti z červených krajín

Turisti prichádzajúci z krajiny s nepriaznivou epidemiologickou situáciou sú povinní dodržať 14-dňovú domácu karanténu, ktorá môže byť ukončená negatívnym PCR testom najskôr 8. deň karantény. Výnimkou sú  zaočkované osoby so statusom pendlera.

 Turisti z čiernych krajín

Turisti prichádzajúci z rajiny s nehodnovernými dátami, alebo šírením nebezpečných variantov sú povinní dodržať nariadenú 14 dňovú karanténu, nezávisle od výsledku PCR testu z 8. dňa. Výnimkou sú zaočkované osoby so statusom pendlera.

 Viac informácií nájdete aj na: https://korona.gov.sk/cestovanie-do-sr/

 ..........................

Platné vyhlášky pripájame v prílohe:

 216/2021 V. v. SR (PDF) • VYHLÁŠKA Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam hromadných podujatí

217/2021 V. v. SR (PDF) • VYHLÁŠKA Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok

218/2021 V. v. SR (PDF) • VYHLÁŠKA Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky

© Copyright 2024 | Všetky práva vyhradené